Drömdessert

2011-05-30 @ 17:46:09

En riktig drömdessert bjöd jag mamma och systrarna på igår. Det måste jag vara ärlig med att säga. Innehållet: Smält vitchoklad, grädde, äggula och lite florsocker. Efter några timmar i kylen och serverad med tinade hallon blev det så otroligt gott. Smälte på riktigt i munnen.


Torsk till mor

2011-05-29 @ 19:31:06
Mors dag. En dag att tillägna och fira sin mamma. Mysig eller onödig tradition? Inte vet jag. Det är egentligen viktigt att uppskatta och lägga märke till sina älskade varje dag och inte bara en gång per år. Samtidigt är det så himla mycket hela tiden i världen idag som man måste komma ihåg och kanske är det bra att man har en dag per år som faktiskt är till för världens mammor. Min present idag var att laga middag så det har jag gjort.

Torskfilé, ugnsrostade grönsaker, pesto blandat med turkisk yoghurt, avokado serverat med råris.

Härliga gubbar

2011-05-28 @ 20:18:54

Vilken lördag! Man hinner med så mycket när man inte har en massa läxor som tynger på ens axlar. Jag har idag tränat på friskis, bakat bröd, städat, tittat på film, skrivit lite på min sista inlämningsuppgift till skolan och så delat lite jordgubbar. Dessa härliga gubbar ska snart ätas med tvillingsyrrans nygjorda kladdkaka och lite vaniljglass. Ska bli så gott!

I morgon är det ju ingen vanlig dag, då är det ju mors dag! Min gåva i år är att laga varm- & efterrätt till mamma. Mer om det i morgon!

Idrottsarbetet slutfört

2011-05-25 @ 16:59:42
Under våren har jag till och från berättat om mitt idrottsarbete för er. Då vi fått i uppgift att sätta upp ett mål och jobbar mot det i cirka 15 veckor. Nu har dessa veckor gått och tiden har liksom bara flugit förbi! I går, tisdag, lämnade jag in mitt slutgiltiga arbete med analys, veckodagbok och utvärdering.

Mitt mål har varit att dra ner på stressen så mycket som jag kunnat och samtidigt få lite distans till skolan. Jag tycker verkligen att det gått bra och slutresultatet är att jag är stolt över mig själv. Med hjälp av detta skolarbete har jag bland annat börjat planera mina läxor, när de ska göras och när de är gjorda så gör jag inte mer. Det resulterar i att jag fått mycket mer tid till att göra annat, saker jag känner för i stunden. Att jag dessutom trappat ner på handbollen och börjat träna på egen hand hjälper också mycket. Kanske låter det djupt, men jag tror att jag börjat på något slags nytt kapitel i mitt liv när det kommer till skolan. Visst kan det bli för mycket ibland, men jag känner att det går att hantera. Skolan är mitt arbete och tar stor plats i mitt liv men den är verkligen inte allt.

Idrottsarbetet är slutfört liksom många andra arbeten under detta gångna skolår. Kvar är nationellt prov i tyska och en inlämning i historia/svenska. Snart har jag sommarlov!

Söndagsyoghurt

2011-05-22 @ 10:53:53
Söndagsfrukost

God sömn, en stadig frukost och en sol som än lyser. En fantastisk dag väntar. I skålen på bilden ovan: Smaksatt yoghurt, päron, banan, torkad aprikos, hasselnötter, solrosfrön och pumpafrön.

Lördagsgrillat

2011-05-21 @ 20:12:17
Nu på eftermiddagen/kvällen har jag haft ovanligt mycket energi för att vara lördag. Tror det är vädret, solen och värmen som ger sommarlovskänslor och gör att livet leker. Tillsammans med min kära mamma och storasyster har jag ätit en otroligt god lördagsmiddag. Vi grillade fläskfilé och satt i uterummet. Snart är det sommar!

Grillad fläskfilé, nypotatis, ugnsrostade rotfrukter och turkisk yoghurt

Grillat är verkligen bäst!

Träning i repris

2011-05-17 @ 17:22:29
Idag blir det en repris från förra veckan, jag ska tillsammans med syrran köra skivstång/kondition på Friskis. Kommer förhoppningsvis bli tufft men jag ser fram emot det!

Mellanmål innan dagens träning

Skön helg

2011-05-15 @ 17:18:45
Jag gillar den här helgen! Den har vanligt ovanligt lugn och det har hänt många roliga saker. Till exempel så började jag i fredags med tjejkväll hos en vän och igår tog jag det otroligt lugnt och avslutade med att slaviskt följa Eurovision. Vilken bra placering vi fick hörni! 3:e plats är ju osannolikt bra!? Idag så har det blivit en del pluggande men jag har också hunnit med att springa en runda på ungefär 7,5 km, hoppa 500 hopp med hopprepet och äta en mumsig makrillomelett till lunch. En bra dag och en skön helg!

Eurovision Song Contest 2011

2011-05-14 @ 19:44:01
I kväll smäller det. Jag och systrarna har väntat ett helt år och äntligen är det dags för Europas härligaste och mest färgsprakande festival, Eurovision Song Contest. Det är egentligen så otroligt banal underhållning men jag älskar det lika mycket nu som jag gjort under hela min uppväxt. Enkla melodier, oftast meningslösa texter och fantastiska scenframträdande. I kväll är det final och vi hejar fullhjärtat på Eric Saade och Popular!


Gräddtårta

2011-05-12 @ 17:47:16
Som lovat, här är min sommarinspirerade gräddtårta. Jag köpte faktiskt en färdiggjord tårtbotten, jag vet, mesigt gjort, men ibland har man bara inte tiden till att göra allt själv.


Ursprungsreceptet kommer från Leila Lindholms Moster Lenas Kalastårta, en perfekt sommartårta! Det jag gjorde speciellt för i söndags var att färga grädden som jag bredde på lätt rosa med två droppar röd karamellfärg.

1 tårta (cirka 10 bitar)

1 tårtbotten, ljus

Snabb rårörd vaniljkräm:

0.5 st vaniljstång

3 st ekologiska äggulor

0.5 dl strösocker

3 dl vispgrädde

Fyllning:

2.5 dl färska blåbär (eller frysta)

2.5 dl färska hallon (eller frysta)

2 st bananer

1 dl strösocker

3 dl vispgrädde

Röd karamellfärg

Färska bär eller vindruvor till garnering

 

Gör så här

1. Börja med vaniljkrämen: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten. Låt svalna i kylskåp.

2. Dela nu din tårtbotten i tre skivor.

3. Dags för fyllningen: Mosa bären med banan och strösocker.

4. Bred ut vaniljkrämen över den understa skivan och lägg på mittenskivan, på med bärfyllningen.

5. Lägg på den översta skivan, vispa grädden och färga den lite lätt med röd karamellfärg och bred den över och runt tårtan.

6. Garnera med färska bär eller vindruvor.


F&S Skivstång kondition

2011-05-11 @ 21:28:46
Skivstång-kondtionpasset igår på 75 minuter var verkligen en riktig genomkörare. Det var väldigt skönt samtidigt som att det tog emot, då jag redan var så trött. Men endorfinkicken var underbar och gjorde att jag hade energi nog att ge allt genom hela passet! Väl hemma fyllde jag på med syrrans chili con carne, det är minst lika viktigt att äta efter passet som före.

I morgon blir det friluftsdag med skolan, vilket betyder fotbollsturnering för mig. Jag har lite ont i ena foten, men jag hoppas verkligen att det ska kännas bättre när jag vaknar i morgon.

Jättegod gräddtårta som vi bjöd på i söndags! Recept på väg...

Nytt pass på g

2011-05-10 @ 17:38:25
Snart väntar ett nytt pass för mig på Friskis & Svettis, nämligen Skivstång-kondition i 75 minuter. Har velat testa detta pass en lång tid och det ska bli jättespännande. Är lite orolig dock, för jag känner mig liksom igår väldigt trött. Vet inte riktigt varför jag dippar så här. Äter ordentligt, det gör jag, men de senaste dagarna har jag också vaknat trött, vilket jag normalt inte brukar. Kanske ligger jag bara back på sömntimmar eller så har jag kanske en lite infektion i kroppen. Vem vet? Hur som helst så brukar energin komma när man idrottar, det är bland annat därför det är så himla skönt. Humöret stiger samtidigt som svetten ökar och man kan oftast känna sig här och nu och njuta av stunden. Testa det om du inte brukar göra det, försök att inte tänka på så mycket utan bara njuta av vad som finns runt omkring dig just då du tränar. Det kan till exempel vara på cykeln eller under joggingturen, jag tycker bara det är kul att försöka. Önska mig lycka till nu då och så berättar jag hur det var senare.

17 år med släkten

2011-05-08 @ 18:58:14
För andra året i rad hade jag och syrran oslagbart fint väder på vårt födelsedagsfriande med släkten, vilket är det vi ägnade gårdagen åt. Här kommer några somriga bilder från igår:
Presenter
Mamma står för dessa godbitar, chokladbröd med pärlsocker
Min hemmagjorda gräddtårta med hallon och blåbär - (recept kommer!)
Budapesttårta
Ett av födelsedagsbarnen, sötaste tvillingsystern mumsar på min tårta

Lundaloppet 2011

2011-05-07 @ 17:24:04
Jag är stolt. Den här härliga, soliga och varma lördagen har jag tillsammans med tvillingsystern och vänner sprungit Lundaloppet. För mig blev det en hel mil under en timme, vilket var mitt mål och därför är jag stolt. Sen så fick man ju en medalj också.

Syrran & jag

Vad har ni gjort idag?

Uppladdning Lundaloppet

2011-05-06 @ 16:40:04
Det har varit en rolig dag. Hela långa dagen har jag och mina klasskamrater provat på rollen som delegater i FN:s säkerhetsråd. Vi hade alltså alla på oss formel klädsel, ni vet, svarta byxor och kavaj. Mycket nerver har det varit men också mycket skratt!

Ikväll efter att vi njutit av tacos så ska jag åter in till Lund med några vänner och se på Spykens alldeles egna spex. Det ska bli jätteroligt och blir en fin uppladdning till morgondagens Lundalopp - så kul det ska bli!


Visdomens ord

2011-05-05 @ 17:10:34

"De som inte tror de har tid med fysisk träning måste förr eller

senare avsätta tid för sjukdom" (Edward Stanley)




Födelsedagssushi

2011-05-04 @ 15:24:17
Tänkte att jag kunde visa vad min kära påhittiga mamma fixade igår kväll och fast det kanske ser lite äckligt ut med ljusen i så smakade det otroligt gott! (Inte ljusen då). Sushi är bäst när man inte ätit det på ett tag och riktigt suktat efter det!

Ett blått ljus (tiotalet) och sju rosa, detta är hur vi sätter 17 ljus på tårtan.

Senare idag blir det träning för min del. Ett vanligt hederligt medelpass på Friskis. Blir nog lagom med ansträngning inför det efterlängtade Lundaloppet på lördag. Äntligen ska jag få springa en hel mil.

17 år

2011-05-03 @ 17:40:37
Jaha, idag blir man alltså 17 år. Det är inte klokt vad ett år kan gå fort, satt och läste lite anteckningar som jag kladdade ner förra året och det känns verkligen som om det var igår. Men samtidigt så har så mycket hänt sen min förra födelsedag. Nu är jag ett år äldre och ett helt år med massvis med erfarenhet rikare.

Jag har satt samman några saker som jag fått idag rörande mat som jag verkligen är jätteglad över! Det finns på riktigt inget bättre sätt att starta en dag än att få öppna paket. Snart blir det sushi med hela familjen samlad, vilket inte händer allt för ofta på vardagarna. Det har jag och tvillingsystern önskat. Till er som läser min blogg och som jag träffat idag - tack för alla gratulationer och presenter!


Jag har bland annat fått "1001 cupcakes och andra förföriska frestelser" från världens gulligaste person, "Bonniers kokbok" med en massvis av grundläggande recept och fakta om mat, ett jättegulligt kort från mormor med recept på smulpaj och min efterlängtade sprits. Dessutom så fick jag en 7 nr lång prenumeration på Elle Mat & Vin av storasystern. Kan det bli bättre?

Min Valborg

2011-05-01 @ 19:22:46
Vilken helg! Underbart väder, härliga händelser och oslagbara minnen. Nu bjuder jag på bilder från min Valborg.


Först - tältet


Sötaste Frida

Nu är tältet snart uppe


Underbara Ellen


Tillsammans lagade vi jättegod pastasallad och grillade halloumi





Ananas


Marshmallows runt lågan


RSS 2.0