Spaghetti med Köttfärssås

2011-01-31 @ 20:14:16
I och med min fortsatta vila från träning så hade jag tid till att laga vår kvällsmat idag. Det finns något positivt med allt, och lyckat blev det! Som ni ser på bilden så blev det spaghetti med köttfärssås. För att göra det lite roligare så skivade jag några champinjoner och kryddade såsen med muskotnöt och timjan. När man lägger ner tid på att smaka av och krydda lite mer är alltid lika sorgligt när familjemedlemmarna tar fram ketchupen och häller på. Det hugger lite i hjärtat, haha! Jag tänkte skriva ett litet recept här under men jag unviker att skriva portioner. Det är lite beroende på hur mycket  av ingredienserna du har hemma och hur hungrig du är.



Min spaghetti med köttfärssås



Du behöver:
Spaghetti
Rödlök
Färs (jag körde blandfärs)
Krossade tomater
Champinjoner
Peppar & salt
Muskotnöt krydda
Timjan
Familjens vardagssallad:
Isbergssallad
Ruccola
Paprika
Gurka
Tomat
Vindruvor
Gör så här:
Börja med att hacka löken och bryn sedan upp den. Tillsätt färsen och bryn den så att ingen färs längre är blodig/röd. Tillsätt krossade tomater och champinjonerna som du skivat. Låt koka samman och smaka av med salt och peppar, samt muskotnöt och timjan.
Sätt på en stor kastrull vatten. Lägg i spaghettin när vattnet börjat koka.
Skär salladen, tänd några ljus och servera!

Handboll & panerad torsk

2011-01-30 @ 19:20:25
Oj, oj, oj, vilken spännande handbollsdag det har varit! Först Sverige som tyvärr förlorade bronset till Spanien med bara och sedan matchen mellan Danmark och Frankrike där guldet gick till Frankrike efter förlängning. Jag är inte så ledsen för att Sverige förlora, det var väldigt fin handboll.
Min dag har liksom gårdagen gått ut på att vila. Dock vågade jag ut mig på en lite längre promenad i lugnt tempo tillsammans med mamma i vårsolen. Okej, kanske inte vårsolen men det känns ändå som vår, åtminstone enligt mig.
Till kvällsmat stekte vi torsk som man vänder lite snabbt i grahamsmjöl och serverade detta till kryddade rotfrukter i ugn och klyftpotatis. Otroligt enkelt att göra men så väldigt gott!
Stekt grahamspanerad torsk

Lördagsplock

2011-01-29 @ 22:15:21
Tror att jag ganska snart ska börja runda av kvällen och låta kroppen sova. Man får passa på nu när det är helg. Till kvällsmat slängde jag och tvillingsystern ihop något väldigt mumsigt. Som många säkert vet så tycker jag att matlagning är som bäst när det inte finns ett recept att följa!

Detta var vad vi använde:
Bulgur
Morot
Palsternacka
Falukorv (!)
Halloumi
Oliver (både gröna och svarta)
Kidneybönor
Salt & peppar
Rosmarin
Créme fraiche
Sweet chili sauce
Paprika
Gurka
Vindruvor

Dum förkylning & tomatsoppa

2011-01-29 @ 12:44:19
Tanken var att vi idag skulle åka upp och fira mina två kusiner som har fyllt år men när jag vaknade upp i morse kändes förkylningen ännu värre. Det har utöver halsont tillkommit feber. Dessutom så har storasystern också börjat känna av den här überjobbiga lilla infekton, så det var bara att ringa och avboka. Dagens planer ställdes alltså in och jag lägger all energi på att göra i stort sätt ingenting. En lite konstig känsla faktiskt. Jag skulle behöva städa mitt rum, göra lite läxor och annat men nej, det får faktiskt vänta. Nu ska jag fortsätta min vila med att titta på film och hoppas på att jag mår bättre i morgon!
Tomatsoppa för att värma halsen

Fredagen i bilder

2011-01-28 @ 19:18:05

Min vilofas fortsätter
med den likaså obehagliga känsla i halsen. Det kliar något extremt just nu. Som tidigare nämnt ska jag verkligen ta det lugnt nu och låta kroppen återhämta sig. Kanske är det även bra för min högra fotled som jag haft känningar i en rätt så lång tid nu.
Vi lämnar förkylningen och den nuvarande handbollsmatchen mot Frankrike för ett tag och passar på att njuta av min dag i några bilder. Det har varit en mycket rolig dag och min syster Malin har lagat mat. Vegetariska enchilades.

Vilar med John Mayer

2011-01-27 @ 20:06:22
Sitter i vår soffa, tar det lugnt och försöker fylla iPoden med ny musik. I morse när jag vaknade var det första jag kände halsont. Dagen har därför varit lite små jobbig på det sättet och jag strök alla planer som skulle vara ansträngade för kroppen. Den här förkylningen ska jag göra mitt bästa för att vila bort och passa på att ta det riktigt lugnt. Vi får se hur länge jag klarar av det. I högtalarna sjunger John Mayer och jag måste erkänna att jag på riktigt har fastnat för hans album "Battle Studies". Hans låtar passar mig nästan hela tiden just nu.

John Mayer - Battle Studies




Har ni möjligtvis några låttips?

F&S Spinning

2011-01-26 @ 21:37:53
Utvärdering av kvällen Spinningpass på Friskis & Svettis:
Jag är SÅ glad att jag kom iväg idag. Det var några faktorer som talade emot, saker som att jag hela dagen har känt mig väldigt trött och att jag precis när jag skulle cykla iväg upptäcker punktering på bakhjulet, igen. Jag som hade punka för bara någon vecka sedan. Det var motigt att cykla mot spinningen.

Men väl under passet vände det. Jag fick hjälp för att jag var ny, musiken var skön och man fick verkligen svettas! Sånt jag gillar! I slutet av passet, när vi kämpade oss upp för den sista backen, kände man utöver även lite mjölksyra i benen. Det som dock gjorde min kväll var att efter passet hälsa på chefen för det ställe jag nyligen sökt jobb på. Tydligen hade jag helt ovetande svettats och tagit i för fulla muggar tillsammans med henne, härligt! Jag måste säga att det var en mycket trevlig överraskning!
Spinning är något alla borde testa på och jag bara måste få göra igen!

Lätta favoriter

2011-01-26 @ 18:25:53
I kväll ska det provas på något nytt, jag ska på spinning. Vet inte om mina förhoppningar är för höga men jag orkar inte sänka dem. Nej, det ska verkligen blir grymt kul!
Tänkte att jag även kunde passa på att bjuda på två bilder på två enkla favoritmåltider som jag säkert har visat förut. Först ut måndagkvällens tonfisksallad och sedan dagens proteinfyllda middag, omelett med franska örter och svamp.
Favoriten tonfisksallad här med bl.a. clementin och pumpakärnor





Omelett med franska örter, svamp och sallad

Vallåsen

2011-01-25 @ 21:34:24
Idag har vi haft D-dag med min underbar skola. Tror jag har förklarat vad detta innebär i ett tidigare inlägg, men det innebär i alla fall att vi elever ska få tid till att plugga och lägga upp hemarbetet som vi vill (vi behöver inte gå till skolan). Min D-dag blev speciell då skolan erbjöd oss elever som ville att åka till Vallåsen, en liten skidanläggning för en heldag i backen. En underbar idé som för min del blev till en super bra dag även om vädret kanske inte var det bästa. Till och från lättade dimman och regnet upphörde. Men härliga människor och mycket skratt väger upp det.

Mycket fin bild på några glada skidåkare

Må Bättre

2011-01-24 @ 17:12:02
Det kan ha varit förra veckan som jag först skrev om det kommande idrottsarbetet. Arbetet är döpt till "Må Bättre" och det handlar alltså om att sätta upp ett mål som helst ska vara uppfyllt vecka 20. Vecka 5 är det tänkt att vi ska börja arbeta mot detta mål och då har vi allt som allt 15 veckor på oss. Detta är en mycket bra uppgift!
Tidigare har jag varit väldigt osäker på vad jag ska göra och det är inte förrän nu, i eftermiddag, som jag äntligen kommit på vad mitt ska kretsa kring. Mitt mål blir att minska stressen och dra ner så mycket som det bara går på läxor. Det är klart att det inte ska påverka mitt skolarbete negativt, men jag tror att det skulle vara hälsosamt att försöka få lite mer distans till skolan och alla dess krav. Allt för ofta glömmer jag hur roligt det är att lära sig nya saker.
En underbar bild från i midsomras

Makrill efter löptur

2011-01-23 @ 18:15:23
Idag efter min springrunda som blev på cirka 40 minuter med några spontana intervaller i mitten så blev jag väldigt sugen på makrill. Makrill i tomatsås är det otroligt gott att ha på mackan! Till det så blev det ett hårdkokt ägg, en skivor bröd till, äpple, paprika, morot, ruccola och några kikärtor. Snabbt och lätt ska det vara!
Sedan bar det av till Vallkärra för att mysa med två tjejkompisar. Vi pratade, skrattade och åt både chokladbullar och kladdkaka. Det fick balansera ut min joggingtur lite och tänk att något så lätt som chokladbullar kan vara så himla gott.
Söndagens lunch med ägg och makrill

Söndagsfrukost

2011-01-23 @ 09:50:32
På söndagar tycker jag det är tillåtet och egentligen att alla borde få njuta av en lång och extra mumsig frukost. Jag kör på favoriten, idag gröt på rågflingor men med lite extra topping (päron, banan, hasselnötter & torkad aprikos). Till det knäckebröd med keso, skinka och frukt. Ni har säkert märkt att jag gärna lägger frukt på mackan, prova ni med, det är super gott!
Om en inte allt för lång stund ska jag ut och röra på mig i det friska vädret som vi har idag. På vissa ställen är himmeln faktiskt blå, det tycker jag är väldigt peppande!

Första chokladpannacottan

2011-01-22 @ 22:02:30
I kväll har jag provat att göra min allra första chokladpannacotta. Det smakade helt okej, men konsistensen blev inte riktigt som jag hoppats på. Jag måste våga prova göra den igen, för att bevis för min lilla familj att det kan bli ännu bättre! Dock tror jag den måste få stå kallt lite längre... oavsett så blev den snygg och det är ju alltid något.
Mörk chokladpannacotta med tinade bär och mango

Sval promenad

2011-01-22 @ 15:44:06
Sitter vid vårt köksbord och äter mellanmål. Har ganska nyligen kommit hem från en sval promenad och det betyder att det nu är extra gott med en varm kopp te. Promenaden blev dagens träning och faktum är att jag har vilat sedan i onsdags, mest cyklat och gått hit och dit. I morgon planerar jag dock att springa en runda för att sedan, på eftermiddagen umgås med några mysiga och glada vänner. Nu ska jag ladda inför handbollsmatchen, glöm inte att kolla, 18.10 på tv4.



Kände att jag bara var tvungen att fota min päron som jag sedan åt upp. Det är inte varje dag ett päron ser ut såhär!



Att träna för mycket

2011-01-19 @ 21:27:15
Detta inlägget började jag skriva på för första gången i går. Det jag tänker skriva om är mycket viktigt och jag känner att jag verkligen vill få det rätt.
Jag är säker på att det går att träna för mycket. Igår, onsdag, fick jag en kommentar från en vän som verkligen fastnade. Jag hade berättat att jag skulle iväg och träna på Friskis & Svettis igen och då frågade personen något med; Är du inte där hela tiden? Personen menade absolut ingenting illa, utan undrade bara uppriktigt men det fick mig ändå att börja fundera. Hur mycket är FÖR mycket?

Jag vet faktiskt inte. Det enda jag vet är att vill man träna mycket så ska det vara för att det är roligt! Dessutom så får man absolut INTE glömma att äta. För mig är det viktigt att låta kroppen få en vilodag två-tre gånger i veckan. Då tränar jag i form av cykelturer fram och tillbaka till bussen/skolan och går ibland en promenad. Det är vila för mig. Jag kommer faktiskt inte ihåg den senaste dagen jag inte lämnade huset, så som det kunde bli ibland förr. Nu ser jag till att komma ut i alla fall 30 minuter varje dag. 30 minuter för att få frisk luft och vädra både kroppen och huvudet. Inte vet jag om det är hälsosamt eller inte men jag trivs med det. Faktum är att jag tror det funkar för mig, jag har inte varit sjuk på mycket länge. Mitt mål är dock att lyssna ännu mer på min kropp! Vissa dagar är det kanske det allra bästa att faktiskt ligga kvar i sängen så länge som möjligt och vissa dagar inte ens lämna huset. Få tid till att bara vara och känna efter hur man mår. Träning och hälsa är något som intresserar mig väldigt mycket. Lita på mig när jag säger att jag lagt mycket tid på att tänka på saker som rör det här.
Nu längtar jag till sommaren!

F&S Jympa Medel

2011-01-19 @ 20:30:00
Nu har jag tillsammans med en go gammal vän kört ännu ett av Friskis & Svettis många olika pass. Idag var det dags för Jympa Medel och här kommer min utvärdering:

Jympa Medel
Mycket bra musik! Instruktören visste vad hon gjorde och hade en grym taktkänsla. Det är det som jag kan tycka är lite svårt ibland, att hitta rätt takt och göra alla rörelser rätt. Men jag är ju ny! Hur som helst så var det roligt och tiden bara flög iväg. Om jag hade fått önska något så hade det varit lite mer "nya" rörelser. Många rörelser har jag faktiskt kört förut, fast det är i och för sig en viss säkerhet i det. Nej, jag är nöjd med dagens pass och framför allt var det väldigt kul att jympa tillsammans med en vän.

Handbollsträning

2011-01-18 @ 21:55:20
Har väldigt nyligen sett Sverige förlor mot Argentina i handboll för första gången i historien. Tråkigt. Mycket tråkigt. Det är bara för laget att jobba upp ihop sig igen och ge allt i nästa match, sista matchen i gruppspelet, mot Polen.
Själv har jag varit på handbollsträning nu under kvällen. Det var faktiskt en rolig träning, började med att jogga en runda. Vi var väl ute i cirka 35-40 minuter och idag var det bara skönt! Sedan gick vi in i hallen och körde lite med bollen samt lite fotarbete och avslutningsvis lite styrketräning. Efterråt var jag riktigt svettig och det är alltid bra då det känns att man verkligen tagit i. Nej, en härlig träning måste jag säga.

Innan träning

2011-01-18 @ 16:46:01
Ibland går dagarna väldigt fort, som min skoldag idag till exempel. Om lite mer än en timme blir det tisdagsträning, dock lite annorlunda, vi ska först springa och sedan ha "vanlig" handbollsträning i stället för fys. Jag ser fram emot att hålla i en handboll igen, det känns som om det var länge sedan! Nu laddar jag upp med lite energi i form av mat så att jag orkar träna.


Fil med skivad frukt i, macka med ost och päron plus en stor kopp te

Afrodans

2011-01-17 @ 21:12:06
Så, nu har man testat på afrodans också. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte var kul, för det var det verkligen, men jag tror att jag hade lite höga krav faktiskt. Träningen låg på medel hela tiden och det betyder svett och lagom hög puls. Trött blev jag och det är så det ska va när man har tränat. Just precis nu känner jag av nacken lite då man kastar ganska mycket med huvudet, och jag inbillar mig att det kommer bli värre (det blev nämligen det förra gången jag körde afrodans), hehe, men vi får se och hoppas på det bästa. Även den här kvinnliga instruktören var riktigt bra, spred liksom glädje i salen. Slutsatsen är att det var roligt, svettigt och väldigt annorlunda. Jag kommer att testa igen, men nästa gång ska jag försöka ta med en kompis också, jag tror det skulle göra det hela ännu mer trevligt.

Nu blir det fokus på handbollsmatchen igen, ni tittar väl också?

Reflektioner

2011-01-17 @ 16:57:53
Jag och syrran sitter vid matbordet och studerar, det är främst geografi och tyska som jag jobbar med just nu. I kväll ska jag testa på afrodans och det ska bli grymt kul! Jag har gjort det en gång innan men då var det på ett helt annat ställe. Som ni märker har jag tagit en paus och funderar i stället på vår uppgift i idrott som vi fick under dagens lektion. Vi ska under cirka 15 veckor jobba mot ett bestämt mål, exempelvis träna en gång mer i veckan, gå och lägga sig tidigare, äta mindre godis mm. Jag tycker verkligen om den här uppgiften! Det är så perfekt då man kan komma på något som man verkligen brinner för och se sig själv uppfylla målet. Det finns inget härligare än att titta tillbaka och se alla förbättringar som strävan mot målet har medtagit. Vad jag ska välja för mål har jag inte bestämt än, det är det jag reflekterar lite över nu. Det lutar lite åt att jobba mot stress och annat jobbigt som ofta tynger mina tankar. Det finns så mycket jag känner att jag måste göra och så lite tid, jag vill lära mig prioritera rätt saker. Jag lovar att återkomma med svaret!

Dessutom hör jag av mig senare i kväll och utvärderar afrodansen.

Kyckling- & kasslerwok

2011-01-15 @ 19:18:53
God afton alla!

Som lovat kommer kvällens middag här. Det blev en super mumsig wok med kyckling, kassler och grönsaker som serverades med bulgur, soltorkade tomater och dippsås. Kycklingen och kasslern hittade vi i frysen medan den enda grönsaken som behövde inhandlas var palsternackan. En perfekt ta vad du har middag helt enkelt!

Tips på vad man kan använda:
Grillad kyckling
Kassler
Morot
Paprika
Palsternacka
Rödlök
Bulgur
Crème fraiche
Sweet chilisås
Salt & Peppar
Basilika
Chili & Lime-krydda
Soltorkade tomater
Lite isbergssallad med tomat, gurka & vindruvor
Så här blev det

Aerobics

2011-01-15 @ 12:08:37
Dagens träning är nu avklarad. Hurtig och morgonpigg som jag är så befann jag mig 10.00 på mitt nya träningsställe, Friskis & Svettis. Idag var det Aerobics som skulle testas!


Aerobics
Kul var det och det är ju det allra viktigaste med träning! Som den grymt peppande och glada instruktören sa så ska man se till att komma tillbaka några gånger innan man ger upp, det tar lite tid att lära in ny koreografi. Att kunna stegen och verkligen ta ut dem ordentligt är ju det som Aerobics handlar om, och det är det enda jag tyckte var lite negativt idag, då jag inte riktigt kunde alla stegen.
Som jag antydde innan så var instruktören ett stort plus, hon fick alla att göra sitt bästa. Med styrketräning i mitten och en hel del studsande upp och ner kände man pulsen öka och svetten börja rinna. Härligt och roligt och definitivt något jag kommer göra igen!
Just nu äter jag lunch, inte så jätteintressant, det är två mackor med en hel del olika saker på, till exempel; sallad, tonfisk, ägg och ost. Jag planerar att blogga om matlagningen i kväll då jag får lov att improvisera lite (matlagning när den är som bäst!) Vi hörs.

Yoga

2011-01-13 @ 21:14:47
Hemma igen efter yogan på F&S och som jag tidigt lovat, här kommer min utvärdering:

Yoga
Det var underbart skönt! Verkligen! Det känns som jag har dragit ut några av mina muskelknutor som jag vet att jag har i ryggen, jätteskönt. En lugn och säker instruktör styrde oss och gjorde det hela lagom svårt. Det ända jag funderar på är om jag vill kalla just den här yogan för "träning". Att träna för mig är att svettas och verkligen ta i och det kan jag inte säga att jag gjorde idag. Det var mer som ett långt otroligt skönt stretchpass med avslappning på slutet. Oavsett så var det en underbar avslutning på min torsdag.
Vi hörs i morgon. Ta hand om er!

Säg omelett!

2011-01-13 @ 18:18:49
Proppmätt efter min omelett som jag precis avslutat. Eller, omelett och omelett... snarare muskotnöt-kryddade-omelettingrediens-hög. Gott var det i alla fall! Snart ska jag byta om och sticka iväg till Friskis & Svettis igen för ett yoga-pass. Förväntningarna är höga.

Muskotnöt omelett med svamp & salami
2 ägg
2 champinjoner
4 små skivor salami
3 små nypotatisar (redan kokta)
riven ost
en skvätt mjölk
salt
svartpeppar
muskotnöt
skivade grönsaker och lite ruccola
Gör så här:
Börja med att skiva de ingredienser du ska ha i omeletten, d.v.s. champinjonerna och potatisarna och fräs de sedan i pannan med lite smör. Det är gott när de redan är lite brynta innan du häller i dem i själva omeletten. När de fått lagom med färg, lägg dem på en tallrik. Blanda äggen, osten, mjölken med kryddorna. Häll i äggblandningen i stekpannan och strö ut svampen, salamin och potatisarna på. Samtidigt som du väntar på att omeletten ska bli lite fastare så kan du förslagsvis skära lite av grönsakerna. När omeletten är klar i kanterna så vänder du den dubbelvikt. Ja, det är otroligt svårt att få den att hålla ihop när man har så pass mycket saker i. Mina överfulla omeletter faller gärna ihop, se bara på den jag gjorde idag, men ack så gott det blev ändå!
När omeletten är färdig så lägger du bara upp den på en tallrik med grönsakerna och toppar med lite ruccola. Färdigt!
Muskotnöt omelett

My greatest challenge

2011-01-12 @ 21:21:21
Skrev nästan precis färdigt det första utkastet på min engelskläxa till fredag. Det handlar om "My greatest challenge", min största utmaning i livet. Man får själv välja om den redan har hänt eller om den kommer att hända. Jag antar att jag skrev lite i förebyggande syfte, för det är så man måste jobba med min utmaning. När vi fick uppgiften så tänkte jag ganska omgående på det jag faktiskt kom att skriva om men det var inte självklart. Jag funderade på hur andra skulle uppfatta mig för att jag skrev om detta, men sen så vet jag ju att väldigt många unga i högstadiet och likaså i gymnasiet har samma problem.

Mitt livs största utmaning tror jag kommer att kretsa kring att hitta balansen mellan vad som jag känner att jag måste göra och vad jag känner att jag vill göra. Att inte låta jobb eller skola ta överhand, utan att fokusera och lägga tid på allt annat viktigt i mitt liv. Även om den utbildningen jag vill in på efter gymnasiet har höga intagningspoäng så måste jag ställa mig frågan: Är det värt att slita ut mig för? Svaret på den frågan vet jag är nej och det är vad jag förmodligen i hela mitt liv alltid måste tänka och jobba med.
Vilken tror du är ditt livs största utmaning? Kanske har den redan hänt, kanske kommer den att hända.

Helt slut

2011-01-11 @ 21:09:24
Hemma igen efter en ovanligt tuff tisdagsträning med handbollslagets fystränare. Det är härligt att ta ut sig, men när både jag och syrran Malin som spelar i samma lag är totalt slutkörda och sitter likgiltigt i bilen på vägen hem och knappt orkar lyfta gaffeln till munnen, då är det tufft. Men jag gillar det! Tisdagsträningarna börjar alltid med att vi är ute en timme och springer, sen går vi in och hoppar hopprep (idag 1000 hopp) och efter det är det olika. Ibland intervaller, ibland lite kast med handboll, ibland gör vi en massa kullerbyttor på alla möjliga håll och ibland, som idag, kör vi styrketräning. Just att det är så ombytligt och att vår tränare alltid vet vad han vill att vi ska göra är något som jag verkligen gillar. Det är härligt att åka till träningen och veta att allt man egentligen behöver göra är att göra precis vad han säger åt en, om man vill behöver man inte ens tänka!

Jag gillar att äta innan tisdagsträningen, det gäller att äta ordentligt så att man verkligen orkar

Jympa

2011-01-10 @ 20:25:14
En mycket trevlig dag avslutas med ett besök på Friskis & Svettis. Äntligen är jag medlem! Mitt mål är att testa allt de har att erbjuda och jag lovar er att jag kommer utvärdera allt här sedan. Idag provade jag:


Jympa medel styrka
Passet var på en timme och då fick vi både en skön uppvärmning, avslappning, stretching och där i mellan svettas! Mycket bra upplagt med en bra koreografi, till och med jag som var där för första gången kunde följa med väl.
Bild lånad från: http://web.friskissvettis.se/controls/
web.friskissvettis.se/default.aspx?mid=5941


Just nu äter jag en sen middag, rester från nyår, "mormors kyckling" kallar vi den och den lämpar sig både för vardag och middagsbjudningar. Väldigt mumsigt måste jag säga!

Tillbaka till verkligheten

2011-01-10 @ 09:36:21
Såhär såg det ut för bara några minuter sedan för idag är det tillbaka till verkligheten. För nästan alla andra drar skolan igång idag men på min skola börjas terminen med D-dag. D-dagar (disponibla dagar) är till för att vi elever ska kunna jobba ifatt och lägga upp läxläsningen hur vi vill utan att behöva åka till skolan. Jag älskar det! Verkligen perfekt för elever som jag! Ännu bättre är det ju att vi inte har fått så mycket läxor inplanerade än, så idag har det bara blivit lite geografi inför provet som vi har nästa vecka, det handlar om väder och klimat. Återkommer med annat senare idag!

Geografi läsning vid mitt skrivbord

Lunchtips

2011-01-09 @ 14:28:08
Då har man ätit lunch också. Jag gillar att äta, mat är en stor del av mitt liv och det är en stor anledning till att jag väljer att blogga om just mat. Känslan när man ser något gott och efter att man ätit något riktigt smaskigt som dessutom är bra för kroppen och man är sådär lagom mätt, den är skön!
I morse vaknade jag upp hos en underbar vän i Kävlinge och blev där bjuden på frukost. I nästan 99 % av fallen äter jag gröt till frukost, men i morse blev det variation, att variera sig är väldigt bra och tyvärr blir det inte så ofta att jag gör just det. Dock i morse blev det då fil och keso-macka (en mycket bra frukost) och just för att jag inte åt min gröt så kände jag suget efter den nu vid lunchtid. Dagens lunch helt enkelt:


Gröt med päron, aprikos och vanilj!
1 dl havregryn
1 dl mjölk
1 dl vatten
linfrön
1 tsk vaniljsocker
1 saftigt päron
2 torkade aprikoser
mjölk att ha på

Gör så här:
Blanda grynen och 2 dl vätska med linfrön och vaniljsockret. Låt det koka tills gröten har din önskade konsistens (2-4 min). Skär päronet i mindre bitar och ha på dessa när gröten väl ligger upphälld i en tallrik. Klipp aprikoserna över och tillsätt lite extra mjölk om så önskas.
Jag äter denna tillsammans med en ostmacka eller ett knäckebröd med keso och skinka!
En av mina favorit grötfrukostar
Tänkte att jag dessutom kunde slå två flugor i en smäll och tipsa om gårdagens lunch också, lättlagad men ack så mumsig. Tonfisksallad, stekt ägg och soltorkade tomater.


Tonfisksallad, stekt ägg och soltorkade tomater
Tonfisk (i burk, liggandes i vatten)
Ägg
Soltorkade tomater
Blandad sallad (isberg, ruccola)
Gurka
Paprika
Morot
Äpple
Och annat som du kommer på


Gör så här:
Skär grönsakerna och frukten så som du vill ha det. Blanda tillsammans med salladen. Stek ägget och lägg det delvis på mackan som du lagt brevid. Häll av vattnet från tonfisken och sprid ut den på salladen. Lägg ut tomaterna lite här och var. Avsluta med lite extra olivolja. Njut!

Tonfisksallad, lätt och gott

Att ta det lugnt

2011-01-08 @ 11:03:58
Idag känns inte som en helt vanlig lördag. Jag vet inte riktigt vad det är, men speciellt känns det. Det kan ha och göra med att jag känner mig ovanligt lugn... eller så är det för att jag började min lördag på ett sätt som jag inte brukar. I vanliga fall blir det ofta någon form av träning, kanske en löprunda eller en sväng till gymmet, men idag så känner jag mig inte alls särskilt sugen på att träna. När man dessutom vaknar upp och känner av lite halsont så får i alla fall jag ta mig en funderare, vad är egentligen bäst för mig idag? Är det kanske en vilodag, passa på att ladda upp batterierna och försöka ta det så lugnt som möjligt i stället för att springa runt som en duracellkanin och boka av allting som står min "min-göra-lista"? Faktum är att jag kanske redan från början visste att dagen skulle bli såhär, för redan igår när jag kladdade lite på en blank pappersbit vad jag ville ha gjort den här lördagen så skrev jag överst: "Ta hand om mig själv." Det är verkligen ett framsteg för mig och något jag på riktigt vill jobba med detta året, att lyssna inåt och känna efter vad jag egentligen känner för.

Idag blir det alltså vila, förmodligen hänger jag med mamma och storasyster ut på en liten promenad så jag får lite frisk luft i lungorna, det tror jag alla behöver minst 30 minuter om dagen. I eftermiddag bär det av mot Kävlinge, där jag ska sova och umgås med en hel hög härliga tjejer, det kommer bli superkul men fram tills dess ska jag ta det så lugnt som möjligt. Nu avslutar jag detta inlägg med en fråga som ni väldigt gärna får svara på.



Brukar ni tillåta er själva att ta det lugnt?



Bild från segelsemester i Danmark, tagen i somras. Väl bortrest tycker jag det är lättast att slappna av.

Mysdag & Bio

2011-01-07 @ 23:27:17
För ungefär en timme sedan kom jag åter hem efter en underbar rolig dag med tre kompisar från gamla klassen. Vi har pratat, lagat mat, pratat, gått på bio, skrattat och pratat igen! En dag med bra start med en utmärkt avslutning! Vi såg för övrigt Easy A, en skön och underhållande amerikansk romantisk komedi, perfekt att kolla på med sina tjejkompisar, gillar man lätta och roliga filmer så vill jag verkligen rekommendera den.
Dagen och kvällens underbara sällskap
Flummiga på Gustav Adolfs torget i väntan på bussen



Simning

2011-01-07 @ 11:19:11
Idag ställde jag klockan relativt tidigt för att vara lov, 8.00 minsann! Det var idag äntligen dags för att simma. Jag älskar att simma, särskilt när jag får göra det i min egen takt och njuta av att motionera utan att känna sig svettig. Att sätta sig på cykeln på morgonen, som jag gör varje vanlig skoldag, känns ofta lite motigt men i sånt här underbart ljust väder som vi har idag så känns det som om man klarar allt (nästan allt i alla fall)!
Just precis nu sitter jag vid köksbordet och äter min "andra frukost", eller snarare ett mellanmål. Mellanmålen är viktiga för mig, jag ser till att äta minst 5-6 gånger per dag! Mellanmålen som ska ätas mellan målen ser till att blodsockret inte sjunker allt för lågt mellan måltiderna och de gör dig piggare! Särskilt efter träning är det extremt viktigt att äta för att inte bryta ner kroppen utan i stället bygga muskler. Mellanmålen behöver inte vara stora, det är egentligen bättre att äta något litet, som tillexempel en liten skål fil och en frukt, men så här efter träning så behöver vi mer. Då gillar att äta en större tallrik fil med lite skuren frukt i, kanske lite flingor och sedan en macka till det! Det behöver inte vara svårt, men ack så viktigt!
Dagen flyter på med att jag äntligen ska ge en vän hennes födelsedagspresent! Vi var några stycken som gav henne en middag och ett biobesök i present då hon fyllde år i oktober och vi har haft lite svårt med att bestämma ett datum då alla kan, men det heter ju bättre sent än aldrig!

Varma mackor á la Malin

2011-01-06 @ 19:30:42
God kväll allihopa!
Tyvärr har uppdateringen varit låg under det senaste dygnet, men så blir det när man sover över i Sjöbo och dagen efter fara direkt till mormor för att träffa lite av släkten. Efter en sen lunch uppe hos mormor ska vi nu äta en lättare kvällsmat, ofta blir det varma mackor då. I kväll är det min syster Malin som står för dem och jag fick snällt skära sallad. Gott var det och tack syrran!

Lunch 5/1, 2011

2011-01-05 @ 12:08:35
Just nu äter jag lunch. Det blev filmjölk med bär, bulle från baket igår och macka med överbliven julskinka till det. Inte jätteintressant att veta kanske, men ack så gott! Om ungefär en timme börjar färden mot Sjöbo för att träffa några kära tjejkompisar, vi har bland annat planerat att titta på Sagan om Ringen-filmerna. Jag har sett ettan och tvåan, men kommer inte ihåg mycket. Tycker ni att de är bra? Det ska hur som helst bli super kul att träffas igen, det har inte blivit så mycket nu när vi har jullov och alla drar på olika håll.
En skiva grovt bröd, keso, julskinka, ruccola, gurka, tomat och paprika -mums!

Hälsobullar

2011-01-04 @ 17:58:38
Här kommer receptet på bullarna som jag lovade, inspiration hämtat från Paulúns GI-månad. GI är faktiskt något jag förespråkar lite grann, tanken på att äta långsamma kolhydrater som gör att du känner dig mätt längre tycker jag är helt rätt.

Min version på GI-frallor
Hälsobullar
50g jäst
5 dl mjölk
3 1/2 dl havregryn
1/2 linfrön
1/2 sesamfrön
1/2 solrosfrön
1/2 psylliumfrön
2 tsk salt
2 tsk honung
7-8 dl blandat med grahamsmjöl, siktat dinkelmjöl, fullkorns dinkelmjöl och vetemjöl (tänk på att för mycket fullkornsmjöl som ex. graham gör att bullarna kan blir för grova)
1 dl olivolja

Gör så här:
Blanda jästen med den fingervarma mjölken. Häll nu i havregrynen och alla fröna. Låt jäsa i 10-15 min på ett inte för kallt ställe.
Blanda i saltet, honungen samt mjölet lite åt gången. Oljan ska i i slutskedet av knådandet. Forma nu till cirka 16 bullar och lägg på en bakpappersklädd plåt, låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter och grädda sedan mitt i ugnen på 225° i cirka 12 minuter. Klart!

Ingen simning idag

2011-01-04 @ 14:23:11
Ambitiöst cyklade jag och tvillingsystern iväg mot simhallen för att möta upp en vän och simma några längder för att sedan slappa och svettas lite i bastun. Snopna blev vi när vi kom dit 10.30 och fick reda på att de höll på att städa för fulla muggar och öppnade inte förrän klockan 13.00! Det var bara att sätta sig på cykeln igen och trampa hemåt. Efter en lång skön dusch så gjorde vi lunch till mig, syrran och kompisen som följt med oss hem. Det blir mycket mackor nu på lovet och mer "lagad" och varm mat på kvällen, men det funkar fin fint för mig!
Nu pausar jag lite och passar på att blogga medan jag väntar på att ugnen ska bli varm så jag kan sätta in bullarna för att gräddas. Jag återkommer med recept och resultat senare!

Smått & Gott med Grillad Kyckling

2011-01-03 @ 20:23:51
God kväll!

Väl ute på cykelvägen joggandes så bestämde jag mig för att kolla in Friskis & Svettis lokaler här i byn. Jag har ganska länge funderat på att bli medlem där då jag verkligen skulle vilja gå på deras pass samt ha ett gym att besöka när jag känner för det. Tidigare har jag ju haft handbollen som A och O i min träningsvardag men nu oå senare tid har jag tappat stinget lite. Jag är inte alls lika sugen på att spela och det är jättetråkigt, verkligen, men varför ska jag hålla på med något som inte gör mig glad? Träning ska vara roligt (de flesta gånger i alla fall)!
Kvällen till ära fick jag och syrran i uppdrag att göra kvällsmat. Det blev grillad kyckling, rostade potatisklyftor, grönsaksstavar och dipp. Underbart gott och väldigt enkelt, allt du behöver är:


Smått & Gott med Grillad Kyckling
Grillad kyckling
Potatisklyftor (går att köpa frysta men är absolut godast om man klyftar själv)
Morot
Paprika
Tomat
Vindruvor
Ananas
Ruccola
Dipp:
Crème fraiche
Sweet Chili Sauce

Gör så här:
Dela upp kycklingen i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form. Gör detsamma med potatisen och ringla lite olivolja samt rosmarin och salt på. In i ugnen på ungefär 200° i cirka 20-25 min. Dela grönsakerna och frukten i mindre bitar och lägg upp på tallrikar. Blanda crème fraiche och sweet chili sauce i en skål, smaka av.
Kvällsmåltid 3 januari 2011

Shopping och jogging

2011-01-03 @ 16:17:58
Är nyss hemkommen från en dag i den största staden runt omkring där jag bor, Malmö. Dagens uppdrag var att hitta en balklänning åt storasystern (jag vet vi är ute i god tid) och det gjorde vi minsann också. En turkosblå fin sak hänger nu på hennes dörr här hemma. Själv skulle jag inte handla så mycket men det blev ändå en bh från Twilfit, peeling/body scrub från The Body Shop och min favorit mascara, Colossal, från Maybelline.
Snart är det dags för veckans första joggingtur. Visst känns det lite motigt att ge sig ut nu när det börjat mörkna men jag vet hur känslan kommer att vara efterråt - oslagbar! Så på med joggingskorna allesammans, det behöver inte vara långt, det viktigaste är att vi kommer ut!
Lycka till och halka inte!
Jag & Malin
Malin & jag pausar på Hansa

Nyårsdessert 2010/2011

2011-01-02 @ 19:00:00
Just nu sitter jag i soffan med en kär gammal vän med samma fina namn som mig själv, Anna, som har varit här hemma hos oss och umgåtts med mig och syrrorna hela dagen. Super kul! Vi har bland annat tagit en liten promenad ner till havet och när jag sakta men säkert skulle ta mig ut på isen så halkar jag såklart! Knäet fick en liten smäll men jag överlever!

Jag vet att
jag skriver mycket om nyår men det här måste det bara bloggas om. Jag och min tvillingsyster fick fria tyglar detta år och tillsammans kom vi på ett härligt choklad-kombo som vi definitivt kommer prova igen! Det finns inget riktigt recept till detta utan det är egentligen bara att blanda ihop det man tycker om med två utgångspunkter, chokladpudding och chokladmousse.


Här kommer innehållet:
Chokladpudding
Chokladmousse
Vispgrädde
Hallon
Björnbär
Physalis
Lite riven mörk choklad
Och så här blev det:

Harpasione

2011-01-02 @ 12:21:03
Jag är precis hemkommen från en lite mer än en timmes lång promenad i detta otroligt vackra vinterväder. När jag ibland bestämmer mig för att gå ut ensam tar jag med mig min iPod, fulladdad med sommarprat från P1 som sändes i somras. Oftast har jag ingen aning om vem personen är när jag läser namnet på displayen, utan jag bara sätter igång och lyssnar. Idag var det dags för sommarprat med Tina Jansson, som var den person som blev framröstad av lyssnarna på P1 hemsida. Jag måste säga att det var fantastiskt, vilken människa Tina är! Helt tagen och gående på moln i den värmande solen flöt min promenad på utan att jag tänkte på klockan. Jag ville aldrig att pratet skulle ta slut utan bara fyllas mer och mer med den här människans otoliga synvinkel på livet. Tina har ALS, en sjukdom som med tiden gör dig helt förlamad. Den är ovanlig men finns ändå lite här och var i Sverige. Via iTunes kan man ladda ner podcasts från sommarpratet i P1 och jag tycker verkligen att ALLA borde lyssna på den här fantastiska kvinnan. Så har ni inte hört henne än, ladda ner och lyssna. Jag tänker i alla fall från och med nu följa hennes resa på bloggen hon driver: http://harpasione.blogg.se/

Vilken fantastisk start på dagen!

Bloglovin

2011-01-01 @ 21:55:05


Följ min blog på bloglovin.se!

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/2211629/eat-train-love-life?
claim=mnvan93c5j5">Följ min blogg med bloglovin</a>

Mål 2011

2011-01-01 @ 20:07:50
God kväll!

Det blev en sväng in till Lund som planerat för att gå på bio och se den nya Harry Potter filmen. Jag tyckte den var bra men det märktes också markant att det mest var en film som skulle bygga upp spänningen inför den allra sista filmen i serien, en "mellan-film" alltså. Hur som helst så lovade jag tidigare idag att jag skulle skriva lite om några av de mål som jag satt upp inför detta år. Här kommer dem!
Annas mål 2011:
- Våga bjuda mer på mig själv och våga göra bort mig
- Bli starkare både psykiskt och fysiskt
- Stressa mindre genom att bland annat låta saker ta mer tid, kunna säga nej när jag inte vill och våga skjuta upp "oviktiga" saker!

 

Detta hade jag på mig igår då vi firade in det nya året. Till den underbara klänningen från H&M som jag fick av min kära syster i julklapp bar jag svarta strumpbyxor.


Den första januari 2011

2011-01-01 @ 11:34:02

Utsikten från mitt sovrumsfönster den här underbara morgonen

God morgon!

Vilket underbart väder vi vaknade till idag, den första januari år 2011. Jag är väldigt lättpåverkad av fint vädret och om det är sol och blå himmel när jag drar upp min rullgardin, ja då startar dagen på ett grymt bra sätt!
Idag har jag inte mycket planerat, förhoppningsvis ska jag in till Lund en liten sväng men annars så är allmänt "slapp-tillstånd" inställt. Det är ett av mina mål för detta kommande år faktiskt, att lära mig ta det lugnt och tillåta mig själv göra det! Senare idag hade jag tänkt skriva mer om mina mål för detta år.
Ha en underbar dag!

Välkommna till min nya blogg!

2011-01-01 @ 00:41:22
Ät gott, träna roligt och lev livet. Tre mycket viktiga budskap som jag tror stenhårt på. Dessa ämnen är ämnen jag med stor säkerhet kommer att ta upp här på min nya blogg, Anna's health. Jag är inte helt ny i bloggvärlden, innan den här bloggen startades vilken den gör idag, lite klyschigt, den första januari 2011, så har jag drivit en blogg som i stort sett handlade om mitt liv, kändisar men även också om lite djupare tankar. Från min förra blogg tar jag med mig mina djupa tankar men blandar de nu hellre tillsammans med minst två av mina stora intressen, mat och träning.

För tillfället läser jag ett samhällsvetenskapligt program på en gymnasieskola i Lund och i framtiden vill jag gärna jobba med just kost, näring och träning. Vi får dock se vart det hela leder, för tillfället är jag här och nu i ett snötäckt vackert Skånelandskap med en optimistisk syn på detta nya år, år 2011, som jag på riktigt tror kommer att bli ett riktigt bra år!

Hoppas ni kommer uppskatta mina inlägg lika mycket som jag gillar att skriva dem!

Vi ses väl snart?



Foto: Min härliga och underbara vän Frida som på riktigt borde satsa på att bli fotograf. Se mer av hennes bilder på hennes blogg: http://fridiish.devote.se/

Ps. Jag vet att det är mitt i natten, men jag kunde verkligen inte vänta med att publicera mitt första inlägg!


RSS 2.0